JE Leerdoelen

Alles over thuisonderwijs

Je wilt het beste voor je kind, maar hoe kies je de juiste vorm van onderwijs? Een basisschool kiezen is een belangrijke en soms moeilijke keuze. Er zijn veel onderwijsvormen en scholen waar je uit kunt kiezen. Eén van deze onderwijsvormen is thuisonderwijs. Bij thuisonderwijs geef je zelf les aan je kind. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals flexibiliteit, specifieke leerbehoeften of religieuze overtuigingen.

In dit artikel duiken we dieper in het thuisonderwijs. Wat houdt thuisonderwijs in? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel lees je alles over hoe thuisonderwijs werkt en wat het voor jouw kind kan betekenen.

We willen wel graag benadrukken dat het thuisonderwijs op dit moment geen wettelijk erkende onderwijsvorm is. Thuisonderwijs is enkel mogelijk bij vrijstelling van de leerplicht.

Wat is thuisonderwijs?

Thuisonderwijs betekent dat ouders zelf het onderwijs van hun kinderen verzorgen, meestal vanuit huis. Ouders bepalen zelf hoe ze de lessen geven, welke methoden en materialen ze gebruiken en op welk tempo hun kind leert. Ongeveer 2000 kinderen in Nederland krijgen thuisonderwijs.

Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten: thuisonderwijs en afstandsonderwijs. In beide gevallen vindt het leren thuis plaats, maar het verschil is wie het onderwijs geeft. Bij thuisonderwijs geven de ouders les aan de kinderen en kiezen ze zelf de materialen en methoden. Bij afstandsonderwijs krijgen kinderen online les van hun leraar, bijvoorbeeld via videobellen, vanuit een erkende onderwijsinstelling.

Wanneer mag je je kind thuisonderwijs geven?

In Nederland mag je alleen thuisonderwijs geven wanneer je kind officieel is vrijgesteld van de leerplicht. Dit betekent dat je niet zomaar thuisonderwijs kunt geven, maar dat er specifieke wettelijke voorwaarden gelden. De situaties waarin thuisonderwijs is toegestaan zijn duidelijk omschreven:

  • Als je als ouder een rondtrekkend bestaan leiden en de kinderen met hen meereizen, zoals in het circus.
  • Als er in de buurt geen school is met jouw levensovertuiging.
  • Als je kind fysiek of psychisch niet in staat is om naar school te gaan. Hiervoor heb je een recente verklaring nodig van een arts. De arts mag niet iemand zijn die jouw kind behandelt.

Volgt je kind thuisonderwijs en wil je extra oefenmateriaal om de schoolstof beter te ondersteunen? Bekijk dan onze uitgebreide collectie van werkbladen!

In welke landen mag je thuisonderwijs geven?

Thuisonderwijs is niet overal toegestaan. In sommige landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk mag het wel. In Europa zijn er veel verschillen. Bijvoorbeeld: in België is thuisonderwijs toegestaan, maar in Duitsland mag het niet. 

Belangrijke overwegingen bij thuisonderwijs

Thuisonderwijs heeft, net als iedere vorm van onderwijs, zijn eigen voordelen en nadelen. Ouders kiezen vaak voor thuisonderwijs vanwege persoonlijke redenen, overtuigingen of specifieke leerbehoeften van hun kind. Hieronder bespreken we belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. 

Wat zijn de positieve kanten van thuisonderwijs?

  • Jij als ouder kan het onderwijs precies aanpassen aan het tempo en de interesses van jouw kind.
  • Er is veel tijd en aandacht voor je kind, waardoor jij en kinderen een mogelijk een sterkere band kunnen ontwikkelen.
  • Ouders kunnen hulp vragen aan vakdocenten of experts als ze dat nodig vinden.
  • Kinderen kunnen leren in een rustige en veilige omgeving, zonder afleiding van een drukke klas.
  • Kinderen kunnen leren op een manier die het beste bij hen past, bijvoorbeeld door praktijkervaring en uitstapjes.
  • Flexibele dagindeling; er is ruimte voor uitstapjes, sporten of het combineren van hobby’s en leren.
  • Thuisonderwijs kan goed passen bij kinderen die gevoelig zijn voor sociale druk of pestgedrag.

Waar moet je rekening mee houden bij thuisonderwijs?

  • Sociale contacten met leeftijdgenoten is minder vanzelfsprekend. Jij als ouder moet zelf activiteiten organiseren zodat hun kinderen anderen ontmoeten.
  • Je hebt als ouder een grote verantwoordelijkheid voor het onderwijs van je kind. Dit kost veel tijd, energie en inzet.
  • Thuisonderwijs kan financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld als één ouder ervoor kiest om minder uren te werken of volledig thuis te blijven.
  • De kwaliteit van het onderwijs hangt vooral af van hoeveel je als ouder weet en hoe goed jij ze les kan geven.
  • Je moet zelf de voortgang van je kind bijhouden en beoordelen, wat soms lastig kan zijn zonder ervaring.
  • Niet ieder kind vindt het prettig om altijd thuis te leren; sommige kinderen presteren beter in een gestructureerde schoolomgeving.

Thuisonderwijs kan een goede keuze zijn voor sommige gezinnen, maar past niet bij iedereen. Het is belangrijk om zelf de afweging te maken. Houd er rekening mee dat thuisonderwijs in Nederland alleen toegestaan is als je kind een officiële vrijstelling van de leerplicht heeft.

Geef jij thuisonderwijs? Of wil je je kind thuis extra ondersteuning bieden? Bekijk dan eens onze online oefeningen voor alle schoolvakken. Zo kan je kind op een leuke en effectieve manier leren en oefenen.

Het toezicht op thuisonderwijs

Omdat thuisonderwijs geen wettelijk erkende vorm van onderwijs is, bestaat er geen officieel toezicht op thuisonderwijs. De onderwijsinspectie houdt alleen toezicht op scholen. Wel bestaat er een zekere vorm van zelfregulering. In 2015 is de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs opgericht, die certificaten geeft aan ouders die kwaliteitsvol thuisonderwijs bieden.

Hoe richt je het onderwijs aan je kind thuis in?

Ouders hebben veel vrijheid in het geven van thuisonderwijs. Ze kunnen zelf kiezen hoe ze dit aanpakken, bijvoorbeeld met traditionele lesboeken, creatieve projecten, online leermiddelen, workshops of excursies. 

Junior Einstein gebruiken voor het thuisonderwijs:

Het oefenmateriaal van Junior Einstein kan perfect gebruikt worden voor het thuisonderwijs. Onze materialen zijn overzichtelijk ingedeeld per vak en per leerjaar en daardoor eenvoudig te gebruiken. Onze duidelijke uitlegvideo's zorgen ervoor dat je kind zelfstandig kan leren, terwijl onze interactieve online oefeningen zorgen voor plezier en motivatie. Daarnaast kun je als ouder gemakkelijk weektaken samenstellen en extra oefenmateriaal inzetten wanneer je kind moeite heeft met bepaalde vakken.

Waarom kiezen voor Junior Einstein bij thuisonderwijs?

  • Oefenboeken, werkbladen en online oefeningen voor alle schoolvakken.
  • Stel als ouder makkelijk en snel een weektaak op voor je kind!
  • Duidelijke uitlegvideo's die zelfstandig leren van je kind stimuleert.
  • Oefenmateriaal voor alle schoolvakken, zoals rekenen, begrijpend lezen en meer …
  • Van kleuter tot tiener, altijd passend oefenmateriaal voor elke leeftijd en leerfase!

© Junior Einstein BV 2012-2025 - Privacy verklaring - Cookies