In dit artikel bespreken we kort wat ADHD precies is, hoe je kind kan omgaan met ADHD in de klas en geven we tips zodat je als ouders je kind kan ondersteunen op school of thuis.
ADHD staat voor de afkorting Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands ook wel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit genoemd. ADHD kan zich op veel manieren uiten. Een aantal kenmerken van ADHD zijn het moeite hebben met concentreren, het in hun hoofd en fysiek drukker zijn en sneller impulsieve beslissingen nemen. Belangrijk om te onthouden is dat niet iedereen met ADHD hetzelfde gedrag vertoont. Daarnaast kunnen er ook verschillen zijn in kenmerken tussen jongens en meisjes met ADHD.
Over de oorzaak van ADHD is nog weinig bekend. Onderzoekers denken dat het een combinatie is van het hebben van bepaalde genen en omgevingsfactoren. Het hebben van bepaalde genen zorgt ervoor dat je kind aanleg heeft voor het ontwikkelen van ADHD. Omgevingsfactoren kunnen de ADHD versterken, maar ook verminderen. Volgens Thuisarts kan het wel zo zijn dat ADHD in sommige families vaker voorkomt dan anderen. Vaak begint het zich te uiten in de kindertijd. Volwassen kunnen op latere leeftijd wat minder last ervaren van hun ADHD, dan toen ze kind waren.
Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen ADHD en ADD, maar tegenwoordig wordt ADD gezien als een vorm van ADHD. Dit komt doordat ADHD en ADD sterk op elkaar lijken. Zoals je ziet mist in de afkorting ADD de letter ‘H’. Die letter staat voor ‘Hyperactivity’ (hyperactiviteit). De mate van hyperactiviteit is dan ook een van de enige verschillen tussen ADHD en ADD. Mensen met ADD ogen vaak rustiger, maar zijn in hun hoofd vaak net zo druk als iemand die ADHD heeft. Daardoor worden de kenmerken vaak door de omgeving minder snel opgemerkt. Kinderen met ADD zijn vaak wat dromerig en rustiger dan kinderen met ADHD. Net zoals kinderen met ADHD zijn ze bijvoorbeeld sneller afgeleid, hebben ze moeite met het afronden van taken en het houden van overzicht. Volgens de Hersenstichting zijn de oorzaken voor ADD hetzelfde als voor ADHD.
Wellicht vraag je je af of jouw kind ADHD heeft en welke kenmerken hier bij horen? Heb je het gevoel dat jouw kind ADHD heeft? Neem dan altijd contact op met je huisarts. De (huis)arts kan helpen met een diagnose en advies geven over de volgende stappen.
Personen met ADHD kunnen de volgende kenmerken vertonen:
Niet iedereen die ADHD heeft vertoont dezelfde kenmerken, dit kan per persoon en per leeftijd verschillen. Soms klinken de kenmerken van ADHD wat negatief. Dit is vooral omdat deze kinderen wat meer moeite kunnen hebben met bepaalde dingen. Toch kunnen er ook veel positieve kanten zijn, zoals het hebben van een hoge creativiteit, nieuwsgierigheid of een sociaal karakter.
Heeft jouw kind door ADHD soms moeite om zich tijdens de les goed te focussen? Met onze online oefeningen kan je kind thuis in alle rust oefenen, op een manier en tempo die goed aansluiten bij hun behoeften.
Personen met ADHD hebben vaak de volgende kenmerken in de klas:
Naast deze kenmerken zijn er nog een aantal andere kenmerken. Het herkennen van deze kenmerken hoeft niet gelijk te betekenen dat jouw kind ADHD heeft. Mocht je dit zeker willen weten, neem dan contact op met jouw huisarts.
ADHD kan voor iedereen anders zijn. Jongens en meisjes vertonen soms verschillende kenmerken. De 'hyperactiviteit', uit zich vaak bij jongens in hun fysiek gedrag. Bij vrouwen uit zich dit meer in het veel en vaak praten. Jongens kunnen meer agressief gedrag vertonen dan meisjes. Meisjes kunnen meer angstiger en depressiever gedrag vertonen. Bij meisjes wordt ADHD wat minder snel herkend dan bij jongens. Vaak worden ze als ze volwassen zijn pas met ADHD gediagnosticeerd. Er kunnen dus enkele verschillen zijn, maar die komen niet altijd voor. De kenmerken voor jongens kunnen net zo goed bij meisjes voorkomen en andersom.
Het hebben van ADHD kan jouw kind soms in de weg zitten in de klas. Dat is vervelend, maar met de nodige hulp(middelen) hoeft ADHD geen probleem te zijn.
Het belangrijkste is om goed te blijven communiceren met de leerkracht, school en je kind om optimaal samen te werken aan de schoolervaring en prestaties van jouw kind. Vraag ook aan je kind waar ze behoefte aan hebben. Samen zorgen jullie ervoor dat jouw kind een fijne tijd heeft en het meeste uit zichzelf haalt.
Het kan ook helpen om je kind bepaalde fysieke hulpmiddelen mee te geven naar school. Deze hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van fysiek druk gedrag (hyperactiviteit) en impulsiviteit.
De tips voor thuis komen in grote lijnen overeen met de tips voor op school. Voornamelijk het positieve gedrag benoemen en belonen is belangrijk. Vooral omdat er soms een negatief imago hangt rondom ADHD. Wat erg zonde is, want dit is nergens voor nodig. Probeer daarom een zo positief mogelijke aanpak te houden. Daarvoor is soms veel geduld nodig en het zal misschien niet altijd lukken, maar deze insteek houden is belangrijk.
Gebruik de hulpmiddelen ook thuis. Een wiebelkussen aan de eettafel helpt je kind rustig te blijven zitten. Ook stressverminderend speelgoed kan handig zijn om thuis te hebben. Daarnaast kunnen verzwaringsknuffels, dekens of kussens fijn zijn voor je kind. De druk van de verzwaring kan kalmerend werken.
Kinderen met ADHD kunnen via de huisarts medicijnen krijgen. Aangezien wij geen (medisch) expert zijn op het gebied van ADHD willen we benadrukken om het gebruik van medicijnen altijd goed te bespreken met de huisarts.
Heeft jouw kind soms moeite om zich op school te concentreren? Onze werkbladen kunnen helpen om thuis op eigen tempo extra te oefenen en zo beter mee te komen op school. Bekijk ons aanbod en ondersteun je kind waar nodig!
ADHD bij kinderen kan zowel uitdagingen als unieke eigenschappen met zich meebrengen. Het is belangrijk om de signalen van ADHD te herkennen, maar ook om te begrijpen dat elk kind anders is en dat ADHD zich op verschillende manier uit.
Het kan voor ouders, leerkrachten en het kind soms even zoeken zijn, naar hoe iedereen er op de beste manier mee kan omgaan. Er zijn gelukkig veel manieren om kinderen met ADHD te ondersteunen, zowel op school als thuis. Als je vermoedt dat je kind ADHD heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor advies.
Belangrijk: Junior Einstein is geen medisch specialist op het gebied van ADHD en wij geven dan ook geen medisch advies. Voor advies of begeleiding over jouw persoonlijke situatie raden we aan om altijd contact op te nemen met je eigen (huis)arts.