Het plannen van vakanties kan een uitdaging zijn met schoolgaande kinderen. Daarom is het prettig om te weten wanneer de schoolvakanties van je kind zijn en wie deze vaststelt. In dit artikel geven we een overzicht van hoe de schoolvakanties worden vastgesteld in Nederland, inclusief verplichte vakanties, adviesdata en mogelijkheden voor extra vrije dagen.
De Rijksoverheid stelt een aantal verplichte schoolvakanties vast voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Deze vakanties zijn uniform voor alle scholen in het land. De verplichte schoolvakanties zijn:
De kerstvakantie en meivakantie vallen voor alle regio's in dezelfde week/weken. De start- en einddatum van de zomervakantie verschilt wel per regio, maar alle scholen hebben 6 weken vakantie.
Naast de verplichte vakanties geeft de Rijksoverheid ook adviesdata voor andere vakanties. Deze adviesdata zijn bedoeld om spreiding van vakanties over het land te bevorderen en drukte (op bijvoorbeeld de weg) te vermijden. Scholen worden aangeraden deze adviesdata te volgen, maar ze zijn dit niet verplicht. Dit geldt voor de vakanties:
Om te voorkomen dat alle scholen in Nederland tegelijkertijd zomervakantie hebben, wisselt de startdatum van de zomervakantie, herfstvakantie en voorjaarsvakantie (soms ook wel krokusvakantie of carnavalsvakantie genoemd) per regio (Noord, Midden en Zuid). Dit zorgt voor een betere spreiding van de vakantiedrukte. De exacte data voor deze vakanties wisselen jaarlijks en worden ruim van tevoren bekendgemaakt.
Hoewel de verplichte vakanties en adviesdata een vaste structuur bieden, hebben scholen enige flexibiliteit om vakanties te verlengen. Dit geldt met name voor de meivakantie, die door scholen vaak met een extra week wordt verlengd.
Scholen hebben de mogelijkheid om naast de vastgestelde vakanties extra vrije dagen in te plannen. Deze dagen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor studiedagen voor leraren, religieuze feestdagen of andere bijzondere gelegenheden. De exacte invulling van deze extra vrije dagen verschilt per school. Kijk voor een volledig overzicht van alle vrije dagen van de school van je kind in de schoolgids. Deze is vaak te vinden op de website van de school. In de schoolgids staan ook alle studiedagen waarop je kind vrij is.
Alle verplichte vakanties en het geven van adviesdata voor schoolvakanties worden bepaald door de Rijksoverheid. Scholen hebben daarnaast ruimte voor het inplannen van extra vrije dagen en het verlengen van sommige vakanties. Je kunt alle exacte data van vrije dagen en vakanties terugvinden in de schoolgids van de school van je kind.