JE Leerdoelen

Afstandonderwijs

Afstandsonderwijs wordt vaak gezien als iets wat alleen nodig was tijdens de coronapandemie, maar het bestond daarvoor ook al. Ook nu kan het nog een oplossing zijn voor als je kind tijdelijk niet naar school kan komen. Maar wat is afstandsonderwijs precies? En wanneer komt je kind hiervoor in aanmerking? Lees verder om te ontdekken wat het afstandsonderwijs precies inhoudt en wat het voor jouw kind kan betekenen.

Kort samengevat zijn dit de kenmerken van afstandsonderwijs:

  • Je kind kan toch leren, ook wanneer hij of zij niet fysiek naar school kan.
  • Je kind heeft meer flexibiliteit en kan leren in zijn of haar eigen tempo.
  • Het helpt je kind om zelfstandiger te worden.

Wat is afstandsonderwijs?

Afstandsonderwijs is een manier van onderwijs waarbij je kind thuis of op een andere locatie les krijgt, zonder fysiek naar school te gaan. Dit kan online via platforms zoals Google Meet, Microsoft Teams of Zoom. De leerkracht en de kinderen kunnen zo op afstand met elkaar communiceren. Op deze manier kan je kind met de les meekijken, vragen stellen, ideeën uitwisselen en feedback krijgen.

Afstandsonderwijs kan in de volgende situaties een optie zijn:

  • Door een opname in een zorginstelling of ziekenhuis: Als je kind tijdelijk in een zorginstelling verblijft en niet naar school kan, biedt afstandsonderwijs een manier om het onderwijs te blijven volgen.
     
  • Thuisonderwijs: Als je kind om medische of andere redenen tijdelijk thuis moet blijven, bijvoorbeeld door ziekte, kan het onderwijs via afstandstechnologie voortgezet worden. 
     
  • Wonen in het buitenland: Als je in het buitenland woont en je wilt dat je kind het Nederlandse onderwijs blijft volgen, kan afstandsonderwijs helpen.
     
  • Een tijdelijke reis: Ook als je voor een korte tijd in het buitenland verblijft, kan afstandsonderwijs een optie zijn om het onderwijs te blijven volgen.

Let op: In Nederland geldt de leerplicht. Voor het volgen van afstandsonderwijs heb je altijd toestemming nodig van de school, maar ook van de leerplichtambtenaar. Of je toestemming krijgt, hangt af van de situatie waarin je kind zich bevindt. De school van jouw kind kan je begeleiden voor de toestemming voor het volgen van afstandsonderwijs.

De voordelen van afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs heeft verschillende voordelen. Je kind heeft meer flexibiliteit en kan leren op zijn of haar eigen tempo. Het onderwijs kan dus goed aangepast worden aan de snelheid en het niveau van je kind. Verder kan het de kwaliteit van het onderwijs verhogen, omdat leerkrachten je kind persoonlijker kunnen begeleiden. Het kan kinderen met een beperking of kinderen die ver van school wonen helpen om makkelijker toegang tot onderwijs te krijgen.

Verschillende vormen van afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs kan op verschillende manieren aangeboden worden:

  • Je kind volgt de lessen van de klas via een digitale verbinding, bijvoorbeeld via Zoom of een robot in de klas.
     
  • Je kind volgt een individueel programma buiten de klas, bijvoorbeeld met een leraar die thuis lesgeeft.
     
  • Afstandsonderwijs kan ook plaatsvinden op een zorglocatie of een andere locatie dan school.

Volgt je kind afstandsonderwijs en wil je extra ondersteuning voor jouw kind? Onze werkbladen bieden de perfecte aanvulling voor het oefenen van alle schoolvakken!

Wie bepaalt welke vorm van afstandsonderwijs het beste is voor je kind?

De school waar je kind staat ingeschreven, bepaalt samen met de ouders en eventueel externe specialisten welke vorm van afstandsonderwijs het meest geschikt is voor je kind. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften en mogelijkheden van je kind.

Wat zijn de kosten voor afstandsonderwijs?

In principe is de school verantwoordelijk voor het onderwijs van je kind. Dit betekent dat de school de kosten voor afstandsonderwijs betaalt. Soms kan extra ondersteuning nodig zijn, bijvoorbeeld via een samenwerkingsverband. In sommige gevallen kiezen ouders ervoor om het afstandsonderwijs zelf te betalen, bijvoorbeeld wanneer hun kind een vrijstelling van de leerplicht heeft. In dat geval kunnen de kosten voor afstandsonderwijs voor de ouders zijn. Afhankelijk van de situatie kan er soms ook financiële steun zijn via de gemeente, maar dit verschilt per gemeente.

Het toezicht op afstandsonderwijs

De Onderwijsinspectie houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs, ook als je kind afstandsonderwijs krijgt. Dit geldt voor scholen in Nederland en voor scholen in het buitenland die aangesloten zijn bij de Stichting NOB, een organisatie die Nederlandse scholen in het buitenland ondersteunt en zorgt dat het onderwijs voldoet aan de Nederlandse standaarden.

Hoe regel je afstandsonderwijs?

In de meeste gevallen regelt de school zelf het afstandsonderwijs. Dit kan de school zelf doen of met hulp van een externe organisatie. De school waar je kind ingeschreven staat, blijft verantwoordelijk voor het onderwijs. Als je kind niet ingeschreven is op een school, kun je je informeren naar de mogelijkheden bij het samenwerkingsverband in jouw regio.

Als je denkt dat afstandsonderwijs een goede oplossing kan zijn voor jouw kind, neem dan contact op met de school om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Zij kunnen je verder helpen met het regelen van het onderwijs op afstand en de benodigde ondersteuning.

Volgt je kind afstandsonderwijs en wil je dat je kind op zijn of haar eigen tempo en niveau extra kan oefenen? Onze online oefeningen zijn een leuke en interactieve manier om extra te oefenen!


© Junior Einstein BV 2012-2024 - Privacy verklaring - Cookies