Je wilt het beste voor je kind, maar hoe kies je de juiste vorm van onderwijs? Een basisschool kiezen is een belangrijke en soms moeilijke keuze. Er zijn veel onderwijsvormen en scholen waar je uit kunt kiezen. Eén van deze onderwijsvormen is thuisonderwijs. Bij thuisonderwijs geef je zelf les aan je kind. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals: flexibiliteit, specifieke leerbehoeften of religieuze overtuigingen.
In dit artikel duiken we dieper in het thuisonderwijs. Wat houdt thuisonderwijs in? Wat zijn de voor- en nadelen? Zo kun je bepalen of deze vorm van onderwijs geschikt is voor jouw situatie. In dit artikel lees je alles over hoe thuisonderwijs werkt en wat het voor jouw kind kan betekenen.
Kort samengevat zijn dit de kenmerken van thuisonderwijs:
Let op: thuisonderwijs is geen wettelijk erkende onderwijsvorm.
In Nederland is het gebruikelijk dat het onderwijs via school plaatsvindt. Hierdoor zijn er voor ouders weinig opties om hun kind thuisonderwijs te geven. Thuisonderwijs mag alleen als je kind hier een vrijstelling voor heeft.
Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten: thuisonderwijs en afstandsonderwijs. In beide gevallen vindt het leren thuis plaats. Maar het verschil is wie het onderwijs geeft. Bij thuisonderwijs geven de ouders les aan de kinderen. Bij afstandsonderwijs krijgen kinderen online les van hun leraar, bijvoorbeeld via videobellen.
Thuisonderwijs in Nederland kan alleen als je kind een vrijstelling van de leerplicht heeft. Ruim 800 kinderen in Nederland krijgen thuisonderwijs. Dit vraagt veel van ouders. Vaak betekent het dat één van de ouders minder kan werken, wat financiële gevolgen heeft. Daarnaast moeten ouders altijd beschikbaar zijn om hun kind te begeleiden, wat impact heeft op hun dagelijkse planning en carrière.
Er mag in drie uitzonderingsgevallen thuisonderwijs gegeven worden:
Volgt je kind thuisonderwijs en wil je extra oefenmateriaal om de schoolstof beter te ondersteunen? Bekijk dan onze uitgebreide werkbladen!
Thuisonderwijs heeft, zoals elke vorm van onderwijs, zijn eigen voor- en nadelen. Ouders kiezen om verschillende redenen voor thuisonderwijs. Sommige ouders kiezen bijvoorbeeld voor thuisonderwijs vanwege religieuze overtuigingen, anderen vanwege onvrede met het reguliere onderwijs. Lees hieronder de voor- en nadelen van thuisonderwijs.
Volgt je kind thuisonderwijs en wil je dat hij of zij op een leuke manier blijft oefenen? Onze online oefeningen zijn ideaal om op een interactieve manier de leerstof thuis extra te oefenen!
Omdat thuisonderwijs geen wettelijk erkende vorm van onderwijs is, bestaat er geen officieel toezicht op thuisonderwijs. De onderwijsinspectie houdt alleen toezicht op scholen. Wel bestaat er een zekere vorm van zelfregulering. In 2015 is de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs opgericht, die certificaten geeft aan ouders die kwaliteitsvol thuisonderwijs bieden.
Er bestaat geen standaard voor het geven van thuisonderwijs. Er zijn veel verschillende vormen en combinaties. Je kunt dezelfde materialen gebruiken als op school. Anderen kiezen voor projectmatig leren, meer ervaringsgericht werken of natuurlijk leren. Je kunt kiezen voor een manier van werken die het beste bij jouw kind past, zoals meer buiten leren of projectmatig werken. Daarbij kun je gebruikmaken van een ruim aanbod aan lesmaterialen en bronnen die beschikbaar zijn via internet, afstandsonderwijs, schoolmethodes, (ervarings)deskundigen, familieleden en netwerken van thuisonderwijzers.