JE Leerdoelen

Alles over thuisonderwijs

Je wilt het beste voor je kind, maar hoe kies je de juiste vorm van onderwijs? Een basisschool kiezen is een belangrijke en soms moeilijke keuze. Er zijn veel onderwijsvormen en scholen waar je uit kunt kiezen. Eén van deze onderwijsvormen is thuisonderwijs. Bij thuisonderwijs geef je zelf les aan je kind. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals: flexibiliteit, specifieke leerbehoeften of religieuze overtuigingen.

In dit artikel duiken we dieper in het thuisonderwijs. Wat houdt thuisonderwijs in? Wat zijn de voor- en nadelen? Zo kun je bepalen of deze vorm van onderwijs geschikt is voor jouw situatie. In dit artikel lees je alles over hoe thuisonderwijs werkt en wat het voor jouw kind kan betekenen.
Kort samengevat zijn dit de kenmerken van thuisonderwijs:

  • Ouders en kinderen kunnen zelf het leertempo bepalen.
  • Ouders en kinderen hebben eigen controle over de leerstof.
  • Er is meer persoonlijke aandacht voor je kind.

Let op: thuisonderwijs is geen wettelijk erkende onderwijsvorm.

Wat is thuisonderwijs?

In Nederland is het gebruikelijk dat het onderwijs via school plaatsvindt. Hierdoor zijn er voor ouders weinig opties om hun kind thuisonderwijs te geven. Thuisonderwijs mag alleen als je kind hier een vrijstelling voor heeft.

Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten: thuisonderwijs en afstandsonderwijs. In beide gevallen vindt het leren thuis plaats. Maar het verschil is wie het onderwijs geeft. Bij thuisonderwijs geven de ouders les aan de kinderen. Bij afstandsonderwijs krijgen kinderen online les van hun leraar, bijvoorbeeld via videobellen. 

Wanneer mag je je kind thuisonderwijs geven?

Thuisonderwijs in Nederland kan alleen als je kind een vrijstelling van de leerplicht heeft. Ruim 800 kinderen in Nederland krijgen thuisonderwijs. Dit vraagt veel van ouders. Vaak betekent het dat één van de ouders minder kan werken, wat financiële gevolgen heeft. Daarnaast moeten ouders altijd beschikbaar zijn om hun kind te begeleiden, wat impact heeft op hun dagelijkse planning en carrière.

Er mag in drie uitzonderingsgevallen thuisonderwijs gegeven worden:

  • Als de ouders een rondtrekkend bestaan leiden en de kinderen met hen meereizen, zoals in het circus.
  • Als er in de buurt geen school is met jouw levensovertuiging.
  • Als je kind fysiek of psychisch niet in staat is om naar school te gaan. Hiervoor heb je een recente verklaring nodig van een arts. De arts mag niet iemand zijn die jouw kind behandelt.

Volgt je kind thuisonderwijs en wil je extra oefenmateriaal om de schoolstof beter te ondersteunen? Bekijk dan onze uitgebreide werkbladen!

De voor- en nadelen van thuisonderwijs

Thuisonderwijs heeft, zoals elke vorm van onderwijs, zijn eigen voor- en nadelen. Ouders kiezen om verschillende redenen voor thuisonderwijs. Sommige ouders kiezen bijvoorbeeld voor thuisonderwijs vanwege religieuze overtuigingen, anderen vanwege onvrede met het reguliere onderwijs. Lees hieronder de voor- en nadelen van thuisonderwijs.

De voordelen van thuisonderwijs

  • Je kunt zelf het leertempo bepalen; helemaal toegespitst op de capaciteiten van jouw kind.
     
  • Eigen controle over de leerstof; je kunt binnen de afgebakende richtlijnen zelf besluiten welk leerplan je jouw kind wilt aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld meer tijd besteden aan creatieve vakken als je ziet dat je kind hier veel interesse in heeft.
     
  • Het creëert een extra sterke band met je kind. Doordat je samen leert, kun je dagelijkse momenten zoals lezen of koken gebruiken als leermomenten, waardoor jullie band versterkt.
     
  • Meer persoonlijke aandacht die leraren je kind niet kunnen bieden in volle klaslokalen. Je kunt bijvoorbeeld extra aandacht geven aan onderwerpen waar je kind moeite mee heeft, zoals spelling of rekenen.

De nadelen van thuisonderwijs

  • Minder sociale interactie; doordat kinderen minder met verschillende mensen omgaan, kunnen ze moeite hebben om goed met (sociale) uitdagingen om te gaan. Kinderen missen bijvoorbeeld het spelen op het schoolplein, gezamenlijke projecten met klasgenoten of deelname aan sportteams.
     
  • Te veel tijd samen; soms valt het ouders zwaar om 24 uur per dag met de kinderen te zijn zonder tijd voor zichzelf te hebben. Ouders hebben weinig tijd om te ontspannen of persoonlijke hobby's na te gaan.
     
  • Financieel nadeel; thuisblijven om les te geven betekent ook dat je niet (of stukken minder) kunt werken. Bijvoorbeeld, één ouder kan zijn of haar baan moeten opzeggen of parttime gaan werken, wat zorgt voor minder inkomsten.
     
  • Ouders weten niet altijd genoeg over alle vakken of hebben niet de juiste vaardigheden om les te geven. Hierdoor kan een kind een achterstand oplopen.

Volgt je kind thuisonderwijs en wil je dat hij of zij op een leuke manier blijft oefenen? Onze online oefeningen zijn ideaal om op een interactieve manier de leerstof thuis extra te oefenen! 

Het toezicht op thuisonderwijs

Omdat thuisonderwijs geen wettelijk erkende vorm van onderwijs is, bestaat er geen officieel toezicht op thuisonderwijs. De onderwijsinspectie houdt alleen toezicht op scholen. Wel bestaat er een zekere vorm van zelfregulering. In 2015 is de Stichting Keurmerk Thuisonderwijs opgericht, die certificaten geeft aan ouders die kwaliteitsvol thuisonderwijs bieden.

Hoe richt je het onderwijs aan je kind thuis in?

Er bestaat geen standaard voor het geven van thuisonderwijs. Er zijn veel verschillende vormen en combinaties. Je kunt dezelfde materialen gebruiken als op school. Anderen kiezen voor projectmatig leren, meer ervaringsgericht werken of natuurlijk leren. Je kunt kiezen voor een manier van werken die het beste bij jouw kind past, zoals meer buiten leren of projectmatig werken. Daarbij kun je gebruikmaken van een ruim aanbod aan lesmaterialen en bronnen die beschikbaar zijn via internet, afstandsonderwijs, schoolmethodes, (ervarings)deskundigen, familieleden en netwerken van thuisonderwijzers.


© Junior Einstein BV 2012-2024 - Privacy verklaring - Cookies